Over de club

MHC De Dommel is een familiehockeyclub waarbij voor iedereen plezier in de hockeysport voorop staat.

Mixed Hockeyclub De Dommel is een middelgrote hockeyclub die zowel op sportief als op sociaal maatschappelijk gebied een rol van betekenis speelt in de Gestelse gemeenschap.

Ambitie
We streven ernaar om alle leden te laten hockeyen op het niveau dat bij hen past. 
Dit is een uitstekende basis voor een mooie familiehockeyclub.

Als club zijn wij een leervereniging waarbij we:
  • leden beter leren hockeyen
  • streven naar kwaliteit van trainers en trainingen 
  • onze leden de mogelijkheid bieden als trainer op te treden en hierin beter te worden. Waardoor ze steeds beter leren trainen en ook het niveau van onze hockeyers verbetert. 
Voor Clubscheidsrechters hebben we een speciaal programma (CS+ leertraject) om nog beter te leren fluiten. 

Tenslotte vinden wij de brede sociale structuur binnen de club erg belangrijk. Leden  en hun familie en vrienden komen graag naar onze club. Waarbij  zoveel mogelijk vrijwilligers mee helpen bij het organiseren van alles wat bij een hockeyclub komt kijken.

Rinus v.d. Heijden Wisselbeker
Deze beker wordt uitgereikt aan een jeugdspeler, die in het afgelopen seizoen veel voor de jeugd heeft gedaan of betekend.


Veilig en sportief verenigingsklimaat
De wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan moet leuk en veilig blijven. Daarnaast moet grensoverschrijdend gedrag worden vermeden.  

We hanteren daartoe de gedragsregels van KNHB-NOC/NSF. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat alle vrijwilligers en betaalde krachten vanaf 18 jaar, die met jeugd omgaan, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan de club moeten overleggen. Ook zijn er twee vertrouwenspersonen aan de club verbonden. 

De volgende waarden en normen zijn onlosmakelijk met MHC De Dommel verbonden:
  • we hebben respect voor elkaar en voor onze tegenstanders en scheidsrechters; 
  • we stellen de veiligheid van onze sportbeoefening en het zich veilig voelen voorop; 
  • we zijn een goede gastheer/vrouw voor onze gasten en elders zijn we een goede gast;
  • we hebben regels ten aanzien van roken, drugs en alcohol;
  • we zorgen met zijn allen voor een schone accommodatie en voor het zorgvuldig omgaan met materialen.

Historie 
Het begon ergens begin 1963 op een stukje grond tussen de Beemdweg en Schijndelseweg in Sint Michielsgestel. Een stel jongens en meisjes die via school met hockey in aanraking kwamen en na schooltijd een balletje wilden slaan. Hieruit ontstonden onder leiding van Harry Blox de eerste plannen om een hockeyclub op te richten. Andere mannen van het eerste uur waren Henk vd Velden, Roel Jansen, Leo vd Weijden, Geert Kapteijns en Gerard Berendsen. 

 
Op 23 oktober 1963 is Hockeyclub De Dommel officieel opgericht. Het eerste seizoen met 2 Heren elftallen, de seminaristen (van klein-Seminarie Beekvliet) vormden Heren 2, terwijl de "leken” Heren 1 werden. Beekvliet was toen het thuishonk. Later kwamen daar de velden aan de Eikenlaan en het zwembad bij. Uiteindelijk kwam er in september 1975 het nieuwe hockeycomplex aan het Zegenwerplaantje. Met in 2011 twee zandingestrooide kunstgrasvelden.